Kapry lidé kupují na poslední chvíli. Nejrychleji mizí „prcci“

23. 12. 202421:00
Kapry lidé kupují na poslední chvíli. Nejrychleji mizí „prcci“
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Prodej kaprů 2024

Stánkový prodej živých kaprů má v České republice dlouholetou tradici. Prodej letos začal na většině míst v pátek 20. prosince a jak redakce zaregistrovala, Pražané kapry stále hojně nakupují. Většina to ale nechává na poslední chvíli. Největší zájem je dle prodejce o nejmenší ryby, které z kádí rychle mizí.

Prodej před svými prodejnami letos nepodporují řetězce Lidl, Billa a Tesco. Naopak zakoupit kapra je bez problémů možné před Albertem, Globusem či Penny.

Ceny se liší minimálně

Redakce se byla u několika stánků podívat. Situaci jsme o předvánočním víkendu a také v pondělí 23. prosince monitorovali na několika místech. Zajímala nás především cena, ale i množství zákazníků či nejčastější způsob koupě. Tedy zda si zákazníci kupují živého, anebo naporcovaného.

Ceny se u jednotlivých stánkařů liší jen minimálně. Kilogram kapra typu standard se téměř všude pohybuje kolem 130 korun. Kapr I. třídy je zhruba o 10 korun dražší a za výběrového kapra si stánkaři říkají nejčastěji v rozmezí 140 až 150 korun za kilogram.

Co se týče dalších služeb, ani tady se stánek od stánku ceny nijak extra neliší. Za omráčení zaplatíte v průměru 5 korun, za vykrvácení asi 25 korun, za kuchání 40, za zbavení ploutví 30 a za zbavení šupin 40 korun. Nejdražší je porcování či filetování, vyjde asi na stokorunu. Zakoupit je dále možné také samotné hlavy, 100 gramů za 14 korun, nebo vnitřnosti o stejné váze za 40 korun.

Fronty se začaly objevovat v neděli odpoledne

V sobotu jsme se pohybovali například po Holešovicích. Stánky s kapry jsme zaznamenali před OC Stromovka a také na Ortenově náměstí. Ani u jednoho nebyl v době naší návštěvy žádný zákazník. Podobně to vypadalo v okolí OC Flora. Ani u jednoho ze tří zdejších stánků se fronty na tradiční vánoční ryby netvořily.

Jiná situace však v neděli 22. prosince panovala u OC Eden a také ve Strašnicích. Na kapry si lidé museli chvíli počkat. V pondělí 23. prosince jsme pak zamířili na Pankrác. Ani zde neměli prodejci o zájemce nouzi. U stánků před Penny a před Bauhausem se tvořily fronty o zhruba 10 zájemcích.

Živý kapr je přežitek, většina bere mrtvého

Jak jsme z obou front vypozorovali, valná většina zákazníků si nechala rybu usmrtit. Zdá se tedy, že živý kapr ve vaně je už přežitek. Starší zákazníci nejčastěji volili základní kombinaci usmrcení a vykrvácení. Mladší požadovali často ještě vykuchání, zbavení šupin a ploutví či oddělení hlavy. Několik zákazníků poprosilo také o stažení. Vnitřnosti a hlavu na polévku brala zhruba polovina zákazníků.

Největší zájem byl o menší ryby s hmotností kolem 2 kilogramů. Jak redakci v rychlosti sdělila obsluha stánku u Penny, takové „prcky“ už vůbec nemají. Zákazníky prý posílá o kus dál před Bauhaus. Ani tam prý ale není úspěch zaručen. Naopak o ty největší a nejtěžší kusy je prý zájem výrazně menší.

Největší nával prý prodejci kaprů očekávají v odpoledních hodinách. Stále totiž platí, že si lidé pro rybu přicházejí až na poslední chvíli, aby byla na štědrovečerní večeři ideálně čerstvá.

Pozor na vybavení stánku i počet ryb v kádích

Poměry na stáncích každoročně kontroluje Státní veterinární správa (SVP). V rámci kontrol se zaměřuje hlavně na hygienické podmínky prodeje. Kontrolována jsou i pravidla welfare – jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda nejsou kádě přeplňovány. Každý stánek musí také obsahovat povinnou výbavu v podobě nožů, paličky na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí být lehce čistitelná a dezinfikovatelná a odpad ve formě vnitřností patří do řádně označených nádob.

Právě na tyto věci by si měli zákazníci dávat největší pozor. Kapra je dobré vybírat tam, kde je v kádích méně kusů. Samozřejmostí je pak nebrat takového, který plave břichem vzhůru anebo leží na boku. Ti by se v prodeji neměli správně vůbec objevovat. V případě chráněné známky zeměpisného označení, jako například Třeboňský kapr, musí být stánek vybaven i příslušným certifikátem.

Alternativou je možnost zakoupení již připraveného chlazeného kapra. Celého čerstvého kapra i s hlavou nabízí například Lidl. Cena je 17,90 za 100 gramů, kilo tedy vychází na 179 korun.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných