foto: Obyvatelka Prahy 2, se svolením/Vyhozené pečivo před pekárnou
Velké množství vyhozeného pečiva z luxusní pekárny v Krkonošské ulici na pražských Vinohradech překvapilo místní obyvatele. Na problém upozornili uživatelé facebookové skupiny Vinohradská parta. Podle pekárny to ale rozhodně není běžná situace.
První fotografii, kde jsou vidět zbytky pečiva, zveřejnila uživatelka dne 26. prosince. Je na ní vidět prázdná popelnice a před ní desítky kusů sladkého, ale i slaného pečiva. Její příspěvek vzbudil velký ohlas.
„V La Forme by se teda měli stydět. Pokud takto nakládají s potravinami, nezaslouží si žádné zákazníky. Ve Francii by je za takové zacházení s jídlem zákazníci i úřady pěkně hnali!”
„Ano, kvůli tomuto plýtvání jsme zde přestali nakupovat. Smutné,” psali další a další.
Komentářů bylo hodně, vesměs negativních. Lidé upozorňují i na to, že se nejedná pouze o problém tohoto pekařství. Ale že podobně se šeredí i ve velkých řetězcích a v dalších pekárnách.

Naplněná popelnice zbytky z pekárny, zdroj: Kristýna Durasová
Jde prý o zcela výjimečnou situaci
„Do La Forme jsem chodila ráda a věřila v hodnotu jejich práce, než jsem to viděla. Odmítám nadále podporovat nehospodárné chování podniku. Byla jsem svědkem toho, kdy kus pečiva ze dne na den zdražili ze 70 korun na 90 korun. Když jsem se zeptala proč, nebyli schopni odpovědět,” uvedla pro naši redakci Kristýna Durasová, autorka jedné z fotografií vyhozeného pečiva.
Na to, co se stalo a zda je to běžné, jsme se zeptali přímo v pekárně. Podle Františka-Josefa Musila za tento smutný obrázek může zejména fakt, že se přes svátky nevyvážel gastro odpad. Pečivo prý běžně využívají v maximální možné míře.
„Pekárna našeho typu s tímto typem pečiva trpí na to, že produkt se vyrábí v průběhu tří dnů. Tudíž je minimální šance ze dne na den snížit produkci, pokud například zjistíme, že nastává pokles. Co se týče pečiva, které nám zbývá, popřípadě nevyhovuje kvalitě, tak se ho snažíme co nejvíce zpracovat v dalších procesech,” uvedl pro PrahaIN.cz.
Aby pekárna předešla plýtvání, nabízí i různé slevové akce.
„První odbyt je naše slevová akce, kdy po 18:00 je k dostání veškeré pečivo se třicetiprocentní slevou. Dále většinu pečiva využíváme v rámci dalších produktů (croissant pudding, double baked pain au chocolat, croissant sandwich a další). Část pečiva se nechává i pro takzvanou včerejší sekci, kdy si zákazníci mohou zakoupit ráno rozpečené včerejší pečivo za cenu 35 korun. Popřípadě naši baristi příležitostně odnášejí některé produkty k metru pro potřebné,” dodal.
Psali jsme
REPORTÁŽ: Snídaně, svačina, oběd, i večeře. Vše si v prodejnách lahůdek můžete dát. V nabídce jsou chlebíčky, řízky, saláty, bagety, briošky,…
„Pokud se stane, že pečivo je ve velmi špatném stavu, neziskové organizace nefungují, nebo se jedná o malé množství, pak teprve využíváme popelnici na gastro odpad. Takovéto naplnění popelnice trvá klidně i týden. Bohužel přes svátky nedocházelo k vyprázdnění, a tak popelnice zůstala na chodníku a plná,” vysvětlil naší redakci Musil.
Jak pomoci potravinám?
Pekárna aktuálně spolupracuje s Armádou spásy, dříve i s Červeným křížem. František-Josef Musil ale vyzývá k tomu, aby v případě, že lidé vědí o dalších cestách využití pečiva, nebo pomoci s distribucí, pekárnu kontaktovali.
Na Vinohradské partě již nějaké tipy jsou.
Uživatelé uvádí například webový portál Nesnezeno.eco. Jedná se o platformu, která se zbytečným plýtváním jídla zabývá. „Nesnězeno je platforma, prostřednictvím které podniky prodávají dobroty z daného dne nebo pochoutky, kterým se blíží datum expirace,” stojí na webových stránkách. Výběr produktů bohužel není široký a ani to nevypadá, že by bylo zapojeno víc společností. Místní stálicí je řetězec Starbucks.
Jako další tip je uveden web ZachranJidlo.cz. Projekt vede Míša Číhalíková. První happening uspořádala organizace již v roce 2013. „Od té doby jsme udělali několik osvětových kampaní, podílíme se na výzkumných projektech a usilujeme o systémové změny,” uvádí na webu.
Zmíněna byla také aplikace Jídlov. Ta je však nedostupná, nefunkční jsou i facebookové stránky.
Psali jsme
PrahaIN.cz měla možnost hovořit se třemi ženami z volnočasové organizace pro seniory v Praze 3. Redakce sídlí kousek od místa, kde…
„Je smutnou realitou, že počet lidí v nouzi intenzivně narůstá, meziročně o 35 procent, a to i těch, kteří dosud tento druh pomoci nepotřebovali. Důvodem je předchozí koronavirová krize, na niž takřka plynule navázala obtížná situace způsobená vysokou mírou inflace a výrazným zdražováním základních potřeb. Češi celkově šetří, kde se dá, a více nakupují ve slevách. Vzhledem k tomu, že i obchodní řetězce darují potraviny, na které se vztahují slevové akce, je mnohem méně darovaných potravin, zejména těch s delší trvanlivostí, v porovnání se začátkem roku, konkrétně zhruba o třetinu,“ uvedla pro PrahaIN.cz u příležitosti podzimní potravinové sbírky ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.
V listopadu se v rámci ní vybralo celkem 520 tun zboží, 468 tun potravin a 52 tun drogistického a hygienického zboží.
Obzvláště v tomto kontextu je jakékoli plýtvání potravin smutným obrázkem.