foto: Martin Vávra, PrahaIN.cz/Natálie Pivrncová prodává ubrousky z včelího vosku.
ROZHOVOR Natálie Pivrncová pracovala v marketingovém oddělení Plzeňského Prazdroje a Kofoly. Cesta na Nový Zéland ji však změnila život. Právě tam se totiž seznámila s výrobou voskovaných ubrousků, které následně začala vyrábět i v Česku. Nyní již má zaběhlý e-shop s názvem Vobrousek a plánuje dokonce vlastní včelstvo. Nejen o tom, jak a z čeho se tyto ekologické prodkukty vyrábějí, jsme si povídali v našem rozhovoru.
Kdy vás napadlo, že se budete věnovat výrobě Vobrousků? Mohla byste vysvětlit, co to vlastně je?
Vobrousky, jak jsem tomu já začala říkat, jsou voskované ubrousky. Jedná se o způsob, jak uchovávat a balit potraviny. Je to bavlněné plátno, které je napuštěné včelím voskem. Můžou se tam dávat i další příměsi, které kvalitu toho produktu zlepšují. Velkou výhodou je, že je to přírodní a omyvatelné, což znamená, že to lze opakovaně používat. S tímto produktem jsem se seznámila tak, že jsme byli s manželem na Novém Zélandu. Chtěli jsme to tam co možná nejvíce poznávat. Bydleli jsme ve velkém autě, které bylo předěláno na obytňák a objížděli jsme celý Nový Zéland. Mezitím jsme se seznámili s jednou holkou, jejíž přítel byl včelař a ukázal nám manukový med, který je podle místních zázračný. Tento med je pro ně významným vývozním artiklem. Kromě toho medu mě zaujalo i to, že tam jeden kluk vyráběl voskované ubrousky. Přišlo mi to jako super věc, jelikož jsme potřebovali uchovávat potraviny. Přivezla jsem si to domů a pak jsem to ukazovala kamarádům. Všichni z toho byli nadšeni. Řekla jsem si tedy, že bych to mohla zkusit.

Foto: Martin Vávra, PrahaIN.cz
Před tímto přelomovým krokem jste se zabývala čím?
Studovala jsem Arts management na Vysoké škole ekonomické v Praze, protože mě vždy zajímala kultura. Poté jsem přemýšlela, co s tím a začala dělat produkční věci, jak u filmu, tak i u dalších akcí. Následně jsem dělala řadu let pro Plzeňský Prazdroj v marketingovém oddělení. Potom jsem přešla do Kofoly, kde jsem dělala Junior Brand Managera a pak už přišel ten Nový Zéland.

Foto: archiv Natálie Pivrncové
Nyní zpátky k Vobrouskům, jak dlouho trvalo, než jste se to naučila dělat v optimální kvalitě?
Nebylo to úplně tak jednoduché, jak jsem si myslela, jelikož o tom v Čechách moc informací nebylo. Musela jsem si tedy hledat informace na zahraničních webech v angličtině. Začala jsem zkoušet různé receptury, které se tam objevily. Některé byly tragické, jiné celkem šly. Jelikož umím německy, tak jsem našla i nějaké věci v němčině. Německo je v těchto eko produktech trochu před námi. Různě jsem to tedy zkoušela. Nakonec jsem našla recept, který už byl vyhovující a s ním jsem šla na první trh. Tou dobou jsem však ještě neměla tu svoji látku. Spíš mě tehdy zajímalo, jestli se to lidem bude líbit. Reakce byla hrozně pozitivní, takže mě to nakoplo a pokračovala jsem dál s tím, že si budu vyrábět vlastní látky. Jela jsem do takové fabriky, kde dělají látky. Ukazovala jsem jim to s tím, že potřebuji, aby to dobře reagovalo s voskem. Musí to být certifikované kvůli barvivům, co se na těch látkách používají. Zároveň ale musí být funkční. Málokdo ví, že to, co se dostane do galanterie, jsou látky, které jsou něčím napuštěné, aby se třeba nemačkaly. Ve spolupráci s touto fabrikou jsem si vytipovala, jaký typ plátna a v jaké úpravě, je pro mě ideální. Říkala jsem si také, že by látka měla být nositelkou nějaké myšlenky, proto si za tím designem vždy budu stát. Díky vosku jsem se začala více zajímat o včely a začala jsem vnímat, co potřebují. Ten design proto zobrazuje včely a medonosné květiny.

Foto: archiv Natálie Pivrncové
Z čeho se tedy Vobrousek skládá kromě již zmíněného včelího vosku?
Je tam ještě stromová pryskyřice, která tomu dodává přilnavost a lepivost. Ten vosk má tendenci trochu vypraskávat, aby se to nedělo, tak se tam dává ještě přírodní olej, který pomáhá například v rámci výkyvů teploty, když to člověk dá do lednice a zpět. Já používám jojobový olej.
Vy tedy máte své vlastní včelstvo?
Zatím ještě vlastní včely nemám. Včely má manželova maminka a já jí pomáhám a jsem zkrátka u toho. Chtěla bych ale do budoucna mít vlastní včelstvo. Zatím jsem nebyla schopná vybrat vhodné místo. Od září budu chodit na včelařskou školu. Bude to tříletý dálkový učební obor. Zatím jsem tedy spíše teoretik. Co se však týče toho vosku, tak já ho musím mít schválený jako panenský včelí vosk, takže si ho kupuji od Výzkumného ústavu včelařského. Je to nejvíce jakostní vosk. Je samozřejmě třikrát dražší než normální vosk, ale vyplatí se to.

Foto: archiv Natálie Pivrncové
K čemu všemu můžu Vobrousek využít a jaké jsou jeho výhody oproti potravinovým fóliím?
Dá se používat úplně na všechno – na kusy zeleniny, které chcete dát do lednice, na mističky s pomazánkou, atd. Ono to právě díky té receptuře přilne a drží. Samozřejmě se to dá použít na sýry. Je fajn, že to také redukuje zápach. Nejvíce to však lidé používají na pečivo, které pak drží dlouho měkké a nemá tendenci to plesnivět jako v igelitových sáčcích. Největší moje zákaznická základna jsou tedy „pečiváři“. Zatím se zaměřuji na koncové zákazníky. Nyní tedy probíhá i jednání s jednou pekárnou a s lidmi, co vyrábí kvásek.

Foto: Martin Vávra, PrahaIN.cz
Kolik lidí je ve vašem týmu? Předpokládám, že to nevyrábíte úplně sama.
Vyrábím i sama, ale je pravda, že mám tři pomocníky.
Jezdíte tedy na jarmarky a na trhy. Když byste měla porovnat zisk z e-shopu a z trhu, jak by to vycházelo?
Určitě převládá e-shop. Hodně tomu pomohl covid. Ten můj produkt je hodně malý, takže nemusím nastavovat drahé poštovné. Někdy je i zdarma. Je to však hodně propojené, člověk třeba jede na trh a pak vidí, že z toho města se objevují objednávky. Podobně to probíhá i v rámci obchůdků. Když je třeba trh v nějakém krajském městě.
Má Vobrousek nějaká specifika, jak s ním zacházet, aby ta potravina byla dobře uskladněna? Čemu se lidé mají vyvarovat?
Vlastně jsem nedořekla, že se do toho nesmí balit syrové maso, ryby a vejce, protože se to omývá, což je to specifikum, maximálně vlažnou vodou. Vzhledem k tomu, že to je z včelího vosku, tak to nemá rádo vysoké teploty, jelikož se to může poškodit. Také by se to nemělo sušit na topení.
Psali jsme
ROZHOVOR V pátek po půlnoci českého času si poradila s Kazaškou Zamzagul Fayzallanovovou, o čtyřiadvacet hodin později už odpovídala na otázky…
Musela jste zvyšovat ceny kvůli růstu inflace a obecnému zdražování? Pocítila jste úpadek zájmu v této souvislosti?
Úbytek zájmu jsem naštěstí nepocítila. Často jsou ty produkty objednávány jako vánoční dárky, takže léto většinou znamená plonkové období. Moje hlavní sezóna je o Vánocích, ale i tak nyní objednávky pořád chodí. Ceny jsou pořád stejné, jako před třemi lety. Je ale pravda, že o mírném navýšení uvažuji. Nechce se mi do toho, jelikož mám radost, když se k tomu dostane co nejvíce lidí. Nechci být snobácký produkt, ale zároveň to také musím reflektovat.

Foto: archiv Natálie Pivrncové
Co ráda děláte ve volném čase?
Ráda jsem mezi přáteli. Ten přechod ze zaměstnání do podnikání na vlastní triko pro mě byla velká změna, jelikož jsem kolektivní člověk. Když mám tedy volno, tak chci být mezi lidmi. Jinak mám ráda kulturu všeho druhu. Často chodíme na koncerty. Nejvíc ale miluju cestování.
Sledujete politiku? Chodíte k volbám? Koho byste ráda viděla na Pražském hradě?
Politiku sleduji, ne sice úplně detailně, ale vím o těch hlavních kauzách. K volbám chodím a už jsem si vědoma té nekonzistence výroků a slibů. Co se týče Pražského hradu, tak to je těžké. Rozhodně nejsem spokojena s prezidentem, co tam je teď. Zatím žádného favorita nemám. Každopádně vím, koho tam nechci.
To je kdo?
To je jasné, Andrej Babiš.
Psali jsme
Anna Sálová vystudovala politologii a žurnalistiku na Karlově Univerzitě. Je také zakladatelkou marketingové agentury Content Wizards, uznávanou…