Návštěvníci festivalu minipivovarů zuří. „Obrovské vstupné a nehorázné ceny jídla!“

10. 06. 202310:07
Návštěvníci festivalu minipivovarů zuří. „Obrovské vstupné a nehorázné ceny jídla!“
foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Festival minipivovarů na Pražském hradě

REPORTÁŽ: Českomoravský svaz minipivovarů pořádá každým rokem Festival minipivovarů na Pražském hradě, který má za účel představit veřejnosti produkci minipivovarů z celé České republiky a porovnat ji s blízkým zahraničím.

Letos se Festivalu účastní jednapadesát českých a moravských pivovarů a současně pivovary z Maďarska. Festival je podle organizátorů výjimečný, jedná se prý zejména o degustační akci, kde nejde o to prodat a vypít co nejvíce piva.

„Počet návštěvníků je limitován místem a bezpečností Pražského hradu, takže vstupenek je připraveno na každý den 1.200, z nichž se část bude prodávat i na místě. Cena zahrnuje katalog minipivovarů, degustační sklenici a neomezenou degustaci,“ vzkázali redakci.

Festival se uskutečnil v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem.

Na Festivalu byli přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru.

Z nabídky. Foto: PrahaIN.cz

PrahaIN.cz na místě strávila páteční odpoledne. Pro milovníky piva byly ideální podmínky. Teploty kolem dvaceti stupňů místy snížily přeháňky a déšť. Na atmosféře to neubralo. Festival byl plný.

„Jaká je moje nejoblíbenější značka piva? Na tuto otázku nikdy neodpovídám. Za běžný týden ochutnám tak sto různých piv,“ svěřil se redakci bývalý poslanec a také bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause Ladislav Jakl. Na festivalu jsme viděli i řadu dalších osobností.

Drahota

Už jsme řekli, že atmosféra byla vynikající. Přestože šlo o dostavení milovníků alkoholu, nenarazili jsme na jediný konflikt. Přítomno bylo i mnoho žen.

Co jsme ovšem zaznamenali opakovaně, to byly velice hlasité výtky směrem k cenám jídla a občerstvení. Lidem nejprve vadila skutečnost, že přes vstupné 700 korun musí platit hodně peněz i za pokrmy, poté nadávali, že to, co chtěli, došlo. Vyprodaná byla třeba gulášovka (85 korun) nebo vepřové maso (250 korun) či škvarková pomazánka (120 korun). Vybírat sice šlo z řady dalších jídel, ale i zde byly sumy mírně nadstandardní.

Kritizovaný tácek za 160 korun. Foto: PrahaIN.cz

Vášně budil zejména sýrový a uzeninový tácek.

Jeden z hostů nás hlasitě volal, abychom si šli tento chod nafotit. Jednalo se o čtyři kolečka klobásy a stejný počet sýrů.

„Za toto chtějí 160 korun, chápete to, sto šedesát korun,“ čílil se. Cena ale byla zřetelná na ceduli, kam jsme si raději došli všechno ověřit.

Krom těchto opětovných výtek jsme současně zaznamenali i upřímnou chválu směrem k vystavovatelům. Lidé se bavili o barvě i chuti piv, někteří si zapisovali ročníky a jména sládků.

Častokrát jsme slyšeli názvy pivovarů Albrecht, Permon a Podlesí.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných