Obsluhovali jsme nizozemského krále, mohla si říct dvacítka studentů z Tábora

22. 06. 202517:40
Obsluhovali jsme nizozemského krále, mohla si říct dvacítka studentů z Tábora
foto: Střední škola obchodu, služeb a řemesel v Táboře/Studenti Střední školy obchodu, služeb a řemesel z Tábora obsluhovali na Pražském hradě při slavnostní večeři

Dvacítka studentů Střední školy obchodu, služeb a řemesel z Tábora začátkem června zajistila spolu s profesionály z oboru servis u slavnostní večeře, kterou pořádal prezident Petr Pavel během oficiální návštěvy Jeho Veličenstva krále Nizozemska. Pro studenty to byl nejen obrovský zážitek, ale také velký mezník v budoucí kariéře.

Obsluhovali jsme nizozemského krále. Přesně to si muže říct dvacítka studentů Střední školy obchodu, služeb a řemesel z Tábora, protože dostali jedinečnou příležitost obsluhovat Jeho Veličenstvo krále Nizozemska během oficiální návštěvy České republiky. Pro studenty to byl nejen obrovský zážitek, ale také velký mezník v kariéře.

Na začátku června přijeli na pozvání prezidenta republiky Petra Pavla na státní návštěvu České republiky Jeho Veličenstvo král Nizozemska Vilém-Alexandr a Její Veličenstvo královna Máxima. Součástí programu byla i slavnostní večeře. Servis u této vzácné příležitosti zajišťovali jak profesionální číšníci, tak studenti Střední školy obchodu, služeb a řemesel z Tábora.

Asi každého jako první napadne, jestli školy podstupují nějaké výběrové řízení, nebo je Hrad oslovuje přímo. „První příležitost ke spolupráci jsme dostali od firmy Zátiší Catering před třemi lety. Naším společným projektem byla akce na Pražském hradě, kde jsme se úspěšně osvědčili. Spolupráce pokračuje dodnes. Pražský hrad v rámci těchto akcí spolupracuje s více odbornými školami z celé republiky a jsme rádi, že i naše škola patří mezi vybrané partnery,” říká pro PrahaIN.cz zástupkyně ředitele pro praktické vyučování Marta Němečková.

Obsluhovat při státních návštěvách není nic jednoduchého a musí se dodržovat přísný protokol. Servis musí fungovat naprosto dokonale, a tak je nutné si vše dopředu důkladně natrénovat. Číšníci musí pokládat všechny talíře najednou a pohybují se ve směru hodinových ručiček Všichni také musí přesně vědět, který z hostů je například vegetarián, aby mu mohli naservírovat správné jídlo. Dovednosti k tomu určené získávají podle Němečkové studenti během studia. „Důraz klademe na týmovou spolupráci a profesionální vystupování. Příprava probíhá den dopředu a je přizpůsobena konkrétním požadavkům akce.”

A studenti takovéto příležitosti vítají. „Ohlasy žáků jsou velmi pozitivní. Účast na tak prestižní akci pro ně představuje nejen mimořádný zážitek, ale i cennou zkušenost z reálného provozu na vysoké úrovni. Mnozí z nich si uvědomují, že taková zkušenost je cenná pro budoucí uplatnění a skutečně si ji zapisují do životopisu. U pohovorů pak mají co zmínit, protože už si něco prakticky vyzkoušeli, zvládli odpovědnost, komunikaci i týmovou práci. Pro některé je to i motivace do budoucna, někteří si díky podobným akcím ujasní, že je práce v gastronomii nebo službách opravdu baví, jiní si zase lépe uvědomí, co od budoucího zaměstnání čekají,“ řekla redakci Němečková.

Navíc příležitost zúčastnit se podobné akce mají všichni studenti bez rozdílu. „Přihlásí se zejména ti, kteří mají o studovaný obor zájem a motivaci pracovat v gastronomii. V případě, že je o akci velký zájem, snažíme se být co nejspravedlivější. Při výběru studentů bereme v úvahu především chování, přístup k praxi, spolehlivost a celkovou reprezentaci školy. Díváme se také na to, kdo už se podobných akcí zúčastnil, abychom dali šanci i těm, kteří zatím příležitost neměli,“ uzavřela Němečková.

Nejsou to však ojedinělé akce, Hrad si studenty zve pravidelně. V loňském roce se podobných akcí zúčastnilo na 225 studentů z celé České republiky.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných