-->

Praha: Kilo vykostěného kapřího filetu za 750 korun

18. 12. 202212:09
Praha: Kilo vykostěného kapřího filetu za 750 korun
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Prodej vánočních kaprů, ilustrační obrázek

K tradičním vánočním oslavám patří neodmyslitelně i štědrovečerní večeře, jejíž hlavní složkou je kapr. A právě jejich prodej již brzy odstartuje i v ulicích Prahy. Zjišťovali jsme, kolik bude letos stát a jak se na ceně podepsalo zdražování energií.

Loni se na území hlavního města objevilo zhruba 210 míst, kde bylo možné živého kapra zakoupit. Letos by měla být situace podobná. Seznam všech řádně nahlášených prodejců zveřejňuje každý rok na svém webu Státní veterinární správa. A kde zakoupit pravého Třeboňského kapra, to je možné zjistit pomocí interaktivní mapy.

Živí kapři se letos budou na většině míst prodávat od pondělí 19. prosince až do 23. prosince. Některá místa budou mít otevřeno i na Štědrý den.

Kapři jsou rok od roku dražší

Cena tradiční vánoční pochoutky přitom každým rokem roste. Loni stál kilogram živého kapra v průměru 120 korun, což bylo asi o deset procent více než v roce předchozím. A zdražování nekončí. V Kalendově Chabrybárně v Dolních Chabrech bude letos kilogram živého kapra stát 155 korun.

„Vzhledem k situaci na trhu jdeme s cenou nahoru. Nic jiného nám ani nezbývá. Náklady na chov se zvýšily. Ať už jde o krmivo (obilí) tak samozřejmě provoz sádek. Energie šly, alespoň u nás, o 100 procent nahoru. PHM, náklady na mzdy. Jelikož my máme chov pouze částečný a specializujeme se také na dovoz ryb od různých dodavatelů k nám, tak jsme odkázáni na nákupní cenu ryby od obchodníka a také na dopravu, kde náklady byly tento rok vyšší,“ uvedl pro PrahaIN.cz Jan Kalenda z Chabrybárny.

„Celkový provoz na naši rybárnu je velice náročný, především energeticky a také technologickou údržbou. Nedá se to srovnat s provizorními sádkami u hobby marketů,“ dodal Kalenda.

Vánoční prodej kaprů v Chabrybárně bude letos probíhat od 21. do 23. prosince. V místním bistru bude navíc možné ochutnat rybí polévku, burgery nebo kaprdog. Kromě kaprů tady prodávají i další druhy ryb, a to po celý rok.

K ceně je nutné připočítat i služby

K ceně samotného kapra je navíc potřeba připočítat i doprovodné služby. Plný servis v podobě zabití, vykrvení, vykuchání, odstranění šupin a ploutví i naporcování vyšel loni téměř na 200 korun. Samotné zabití přitom stálo kolem 20 korun a následné vykuchání třicet.

„Kompletní služby vítá stále více zákazníků. Chtějí ideálně jen filet kapra, ať už s kůží nebo bez, k tomu si však většinou berou hlavu, vnitřnosti, případně skelety na rybí polévku,“ přiblížil Jan Kalenda trend z posledních osmi let v Chabrybárně.

Kaprů bude málo a budou dražší. Stánků možná ubyde

Chovatelé kaprů již v průběhu roku informovali o jejich nedostatku. Může za to extrémní sucho v posledních letech, které snížilo hladiny vod. V návaznosti tak byli chovatelé nuceni snížit rybniční obsádky.

„Dle pravidla tržního hospodářství se to jistojistě podepíše na jejich ceně. Je možné, že uvidíme letos v ulicích méně obchodníků s kapry, než jsme viděli v minulosti,“ informoval Kalenda.

Třeboňského kapra přímo ze sádek seženete i v Praze

Asi nejrozšířenějším prodejcem živých vánočních kaprů v Praze je Skupina Rybářství Třeboň, kterou zastřešuje společnost Fish Market. Ta společně se svými obchodními partnery zabezpečuje distribuci živých kaprů s certifikátem Třeboňský kapr pro stánkový prodej v ulicích.

Nejčerstvější Třeboňské kapry v Praze zakoupíte v sádkách Lahovice přímo naproti chuchelskému závodišti. Fungují také jako distribuční centrum pro většinu pražských stánků. Za kapra těžšího než 2,5 kilogramu tady podle zveřejněného ceníku zaplatíte 129 korun za kilogram a menší kusy vás vyjdou o deset korun za kilo levněji.

Vykuchání tu stojí 60 korun a jeho součástí je i zabití, zbavení vnitřností, oškrábání šupin a odstranění ploutví a hlavy. Za dalších 50 korun vám kapra také stáhnou z kůže. Stejně zaplatíte i za filetování. Za pouhé zabití si sádky účtují 5 korun.

Chlazená alternativa peníze neušetří

Celého kuchaného kapra můžete zakoupit i ve specializovaných prodejnách s rybami. Například obchody řetězce Seafood, které se v Praze nacházejí ve Zborovské ulici na Praze 5, Slavíkově na Praze 2 a na Vinohradské na Praze 3 ho nabízejí za 390 korun za kilogram. Kusy z jejich nabídky váží přibližně 1,5 kilogramu.

Kapra nabízí i například Rybistro. Objednávky přijímá až do 21. prosince na svém webu a dodávat je bude od 18. do 23. prosince v rámci stánku na adventních trzích na Jiřáku. Vykostěný chlazený kapří filet s kůží zde vyjde na 75 korun za 100 gramů. Za kilo tak zaplatíte 750 korun. Kapří hlava stojí 95 korun za kus.

Ideální kapr by měl mít asi tři kila

Mnoho zákazníků preferuje při nákupu velkou rybu. Své rozhodnutí svádějí na to, že velká ryba má více masa a větší kosti, s nimiž se při přípravě lépe manipuluje. Ne vždy je to ale dobrá volba. Velikost kapra totiž negativně ovlivňuje jeho chuť.

Ideální kapr by měl mít asi 2,5 až 3,5 kilo. Při této hmotnosti má vhodné množství podkožního tuku, je mladý a má i poměrně velké kosti.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných