foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Hospoda v Německu, ilustrační foto
Že je Praha pro turisty mnoha zemí levnou destinací, to není žádnou novinkou. Spousta lidí tak matku měst nenavštíví pouze jednou za život, ale rovnou několikrát.
Praha má také pověst města plného mejdanů. Souvisí to právě i s cenou alkoholu.
„Když mluvíme o Praze jako o večírkové destinaci, tak to způsobila velká řada faktorů. Je to dobrá dostupnost Prahy, pro zahraniční turisty cenová přívětivost a třeba i ceny letenek. Uvedu to na příkladu mladého člověka z anglického Manchesteru. Pokud ho víkendový výlet do Prahy po započtení všech nákladů, včetně ubytování a letenek, bude stát méně než výlet vlakem do Brightonu, tak Praha večírkovou destinací zůstane i nadále,“ řekl před časem redakci předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro.
ROZHOVOR
ROZHOVOR: Velkou část ekonomických ukazatelů Prahy podpírá cestovní ruch. Stabilita metropole je z velké části závislá na přílivu turistů…
Česko je proslavené i svým pivem. To se nám potvrdilo vloni při naší návštěvě Vídně. V hlavním městě Rakouska jsme dělali jednoduchý průzkum (více ZDE). Kolemjdoucích jsme se ptali, co se jim první vybaví, když se řekne Praha. Hodně lidí sice zmínilo památky, ale nezapomněli na pivo.
Nyní, když jsme se vydali do německého Norimberku, jsme nic takového neplánovali.
Nicméně dostali jsme se do řeči se skupinou starších lidí. Jeden muž totiž chtěl, abychom skupinku pěti lidí vyfotili u piva. Z naší nepříliš kvalitní němčiny hned poznal, že nejsme místní, tak zjišťoval, odkud pocházíme.
„Praha?!“ rozzářily se mu oči.
A už to začalo.
Zlatá Praha a alkohol...
„Zlatá Praha, zlatá Praha... Miluji Prahu, nejlepší město na celém světě. Úžasné místo,“ vyprávěl důchodce z Norimberku. Mluvil také o svém oblíbeném hudebním žánru jazz, podle něj je v Praze celá řada míst, kde se jazzové koncerty konají. „Praha je město jazzu,“ usmíval se.
Byl znalý. Všechny památky pojmenoval nazpaměť. Od Pražského hradu až po Karlův most a nezapomněl ani na Václavské náměstí. „Je to ale bulvár, ne náměstí,“ vyznal se.
A dostal se i k pivu. „Máte hrozně levné pivo, neskutečné. Když se jede do Prahy, tak se pije pivo nonstop. A jídlo máte taky úžasné, opravdu levné.“
V tu chvíli se do řeči začali přidávat i jeho přátelé. Byl to pár z Peru a dva Němci ze Stuttgartu.
I oni v Praze byli několikrát.
„Já tam byl třikrát. Z jedné návštěvy si ale nic nepamatuji. Vypili jsme strašně moc piva. To byl hlavně mejdan a moc jsem z toho neměl. Ale dvakrát jsme byli po památkách a s pivem to mírnili, to bylo fajn,“ uvedl muž ze Stuttgartu.
Další jen kýval hlavou.
„Na pivo v Praze... Nový level,“ smál se.
Všichni se shodli, že do Prahy se rozhodně chtějí ještě několikrát vrátit.
Dvakrát levněji než v Německu, ale pivo míří do „jednadvacítky“
Dodejme, že pivo v hlavním městě Česka je v restauracích zhruba dvakrát levnější oproti Německu. Pokud tedy vynecháme ty, které se nachází v samém centru, tedy na Staroměstském a Václavském náměstí, tady se ceny hodně vymykají.
Ve většině německých velkoměst typu Berlín, Mnichov, Frankfurt či právě Norimberk si v průměrné i lepší restauraci objednáte půllitr tohoto nápoje za cenu kolem pěti euro, což je asi necelých 120 korun.
Na okraji Prahy seženete půllitr i za osmatřicet korun, v širším centru je to podle značky okolo padesáti až šedesáti korun. Proslulá pivnice U Tygra, což je jedna z nejznámějších hospod v celé Praze, čepuje hladinku Plzně za 58 korun.
Psali jsme
Představte si to, jdete si zkrátit čas před divadelním představením do blízkého restauračního podniku. Jídlo si nedáte, a proto nemáte právo…
Dá se však očekávat zdražování. Vláda totiž nedávno rozhodla, že se zvýší DPH na čepované pivo na 21 procent. Provozovatel známého pražského podniku na toto téma hovořil s redakcí.
Krok vlády chápe.
„Je to v pořádku. Pivo je alkohol a je to neřest, má to stát peníze. V té jednadvacítce to má být. Když vláda nastoupila, čekal jsem, že to udělají rovnou. Udělali to až teď,“ sdělil serveru PrahaIN.cz.
Pivovary jsou ovšem v šoku. Třeba Bernard.
„Zvýšení DPH na čepované pivo bude mít největší dopad na malé a venkovské hospody a restaurace. Hospody na venkově totiž nemohou vydělávat na jídlech stejně jako restaurace ve městech. Proto jsou na prodeji nápojů, především na čepovaném pivu, prakticky zcela závislé. Obáváme se, že tento další úder už jejich někteří majitelé neunesou. Řada venkovských hospod zřejmě zmizí,“ sdělil redakci Radek Tulis, tiskový mluvčí pivovaru Bernard.