foto: Redakce PrahaIN.cz/Staroměstské náměstí 25. prosince
REPORTÁŽ: PrahaIN.cz už před Štědrým dnem přinesla několik samostatných reportáží z vánočních trhů. Mapovali jsme ceny, ale také nabídku a atmosféru. Do centra Prahy jsme se znovu vydali na Boží hod vánoční.
V centru jsme strávili zhruba tři hodiny, šli jsme přes Kampu na Karlův most, Staroměstské náměstí a skončili jsme na Václavském náměstí. Cestou jsme narazili hned na několik trhů, jejich nabídka ani ceny se nijak výrazně nelišily. To, co je spojovalo, byl obrovský počet lidí, byli úplně všude. Češtinu jsme ale téměř neslyšeli, ve většině případů šlo o cizince, kteří přijeli strávit Vánoce do České republiky.
Najít v centru restauraci, která by měla volno, nebylo úplně jednoduché, všechny stoly byly totiž zarezervované.
Největší nával byl na Staroměstském náměstí, kde doslova nebylo k hnutí. Oproti minulým rokům se občerstvení zdražovalo, podle organizátorů šlo zhruba o pět procent, některé artikly dokonce stály stejně, například klobásy. U stánku s jídlem byly dlouhé fronty, což se nedá říct o stánkách s vánočními ozdobami. Prodejci jen marně sháněli zákazníky, nicméně je fakt, že již bylo po Štědrém dnu, a stromečky tak měli všichni dávno ozdobené.
Vyhlídkový most praskal ve švech
Uprostřed trhů je opět postaven vyhlídkový most, ze kterého lze pořídit fotografie celého náměstí a vánočního stromu. Dostat se něj byl ale problém, zájemci museli absolvovat zhruba desetiminutovou frontu, než se vůbec mohli na schody. Tam to pak bylo takzvaně tělo na tělo, nahoře si téměř všichni chtějí udělat selfie nebo vyfotit další členy své rodiny, musí ale počítat s tím, že k nim přibyde i několik cizích „příbuzných“. Raději jsme ani nepátrali po tom, jaká je nosnost mostku.
Ze Staroměstského náměstí míříme na Václavské náměstí, v jeho dolní části je o poznání větší klid. A ačkoliv se všude psalo o svařáku za stovku, nás překvapila cena jiné pochoutky. Tou jsou pečené kaštany, na které jsme se nechali zlákat.
V minulém roce se cena za sto gramů pohybovala okolo 120 korun, letos se ještě o dvacku zvedla. Než si uvědomíme, že je cena na váhu a ne kornout, prosíme o dva kornouty, ihned se ale opravujeme, že chceme 200 gramů. „Může to být trochu víc?“ ptá se prodavačka, když váha ukazuje něco málo přes 200 gramů a cenu 285 korun. Tu automaticky zaokrouhlí, a nás tak kornout vyjde na rovných 290 korun.
Kaštan za třicet korun
Spíše než o kornoutu bychom měli hovořit o kornoutku. Kaštanů jsme totiž dostali rovných dvanáct a tři z nich byly spálené. Cena jednoho kaštanu se tak blíží ke třiceti korunám.
Jedlé kaštany přitom v obchodech nejsou vůbec drahé, například Košík.cz nabízí půl kilogramu za 50 korun, v Bille jsou sice dražší, kilogram vyjde na 159 korun, s cenou na trhu se to nedá srovnávat.
Pečené kaštany jsou oblíbenou pochoutkou vánočních trhů po celé Evropě, například minulý rok jsme je viděli na několika místech v předvánoční Paříží. Způsob přípravy byl ale o poznání rozdílnější než u nás, prodejci je připravovali v nákupních vozících, ve kterém měli umístěnou plechovou nádobu s uhlím a natrhanými papírovými krabicemi, na níž byla položená měděná deska. Ta byla vprostřed proděrovaná. Právě na tomto místě se ohřívaly jedlé kaštany. Hygiena jim moc neříkala, i tak jsme tuto lahůdku zkusili, dva kornouty nás vyšly na šest euro, což je zhruba 150 korun.