foto: Redakce, PrahaIN.cz/Houby, ilustrační foto
ROZHOVOR: Houbaři zatím nemusí smutnit, v lesích je stále dost hub, je třeba ale dávat pozor na to, co si do košíku ukládáme. Na to upozorňuje i mykoložka Hana Ševčíková: „Lidé občas používají staré atlasy, v nich mohou být nesprávně uvedeny některé druhy jako jedlé,“ řekla PrahaIN.cz. Lidé prý také často sbírají vše, co vidí, otravy pak nejsou ničím výjimečným. Při sběru proto platí jednoduché pravidlo: Sbírat jen to, co znám.
„Stále platí, že neberu houbu, kterou dobře neznám. Pokud ji přesto vezmu a nejsem si jistá, tak navštívím poradnu, které jsou ve všech městech. Chci upozornit i na to, že někteří lidé používají velmi staré atlasy hub. V některých jsou uvedeny některé druhy jako jedlé. Teprve později bylo zjištěno, že jde o jedovaté houby. Některým lidem ale zřejmě není pomoci. Nedávno mě v lese přesvědčovala nějaká houbařka, že to, co našla, je rozhodně hlíva ústřičná. Šlo přitom o strmělku mlženku, která je naštěstí jedlá.
I když se tato houba vůbec hlívě nepodobá, tak někteří lidé jsou schopni ignorovat jakékoliv informace a řídí se svými představami. Netuší, jak se houby od sebe odlišují a v některých případech může taková záměna skončit špatně. Jako každá přehnaná sebedůvěra, která není spojená se znalostmi. Stejně tak se nedá věřit i některým aplikacím, na nichž se velmi často objevují naprosté nesmysly,“ řekla nám Hana Ševčíková, která patří mezi nejznámější české odborníky v oblasti mykologie.
Psali jsme
Nechutné. To je ale tak jediné, co na to správci řekli. PrahaIN.cz se od několika obyvatel pražských Vinohrad dozvěděla, že lidé běžně chodí…
Mykoložka se prý téměř denně přesvědčuje o tom, že některým lidem chybí základní znalosti.
„Ne všichni lidé například ví, že ne všechny žampióny jsou jedlé. Nejčastěji mi nyní proto lidé nosí do poradny jedovatý žampion pečárku zápašnou. Jsou pak velmi překvapeni, když jim řeknu, co mi vlastně přinesli. Doporučuji při sbírání žampiónů uříznout kus třeně a podívat se, jestli houba rychle nežloutne. Navíc má tento žampion specifický pach. Podle mě připomíná odporný nemocniční smrad, ale spousta lidí mi řekla, že jim to docela voní. Houbaři by tak měli být při sběru žampiónů velmi opatrní.
Poměrně velké procento lidí může potrápit i bedla zahradní. Doposud v této houbě nebyly nalezeny žádné jedovaté látky. Část lidí na ni po konzumaci reaguje velmi silně a má výrazné zdravotní potíže. Doporučuji proto tuto houbu nekonzumovat,“ upozorňuje mykoložka.
Během letních prázdnin to vypadalo na zoufalou houbařskou sezonu, nicméně na začátku října prožívali někteří doslova záchvaty štěstí. Za to, co lidé v lesích nachází, může samozřejmě počasí.
„Důležité byly dešťové srážky, kterých na podzim v minulých letech bylo poměrně málo. Letos na podzim spadlo naštěstí hodně vláhy a ve spojení s předchozím teplým obdobím je podzimní úroda skutečně velmi dobrá. To chceme samozřejmě využít a s kolegy, připravujeme velkou výstavu hub. Kolik druhů se na výstavě objeví, zatím netušíme, protože se teprve chystáme do lesa, aby houby na výstavu byly čerstvé. Když je hodně sucho a je špatná doba, tak pravidelně míváme kolem 250 druhů. Když je naopak dobré období, tak na výstavu umístíme více než čtyři sta druhů. Předpokládám, že tak tomu bude i letos,“ prozradila Ševčíková.
„V lesích se neustále objevuje něco zajímavého. Například se nyní objevila vzácná štítovka šarlatová, což je nádherná houba, která roste na dřevě. Je buď červená nebo oranžová. Tato houba je uvedena na červeném seznamu kriticky ohrožených druhů a zároveň je i krásná na pohled. Patří mezi nejedlé druhy hub. V českých zemích je poměrně vzácná a více roste v lužních lesích na Moravě. Před několika dny ji objevil můj kolega,“ neskrývá mykoložka radost.
Houby ještě porostou
Podzimní houbařskou sezónu si mohou lidé užít ještě několik týdnů. Pozdní druhy mohou sbírat i těsně před koncem roku.
„Poměrně dlouho zůstávají bedly, do poloviny listopadu pak mohou růst suchohřiby. Nezáleží, co je za měsíc, ale na tom, zda nezačne mrznout. Dokud neudeří silné mrazy, tak pozdní druhy hub určitě v lesích budou. Některé pozdně podzimní houby rostou až do konce listopadu a pak se to trochu proměňuje. Část z nich ale roste už teď, jako je například čirůvka fialová a čirůvka dvoubarvá,“ prohlásila Ševčíková.
V Praze a okolí jsou lesy plné
Odborníci z České mykologické společnosti v Praze slova Hany Ševčíkové potvrzují. Každý den dostávají od svých členů hlášení o velkých úlovcích z pražských i středočeských lesů.
„V okolí Prahy a ve Středočeském kraji v lesích roste ve velkém množství úplně všechno. Hřiby dubové, smrkové, lidé nachází i bílé hřiby, rostou různé druhy klouzků, kováři, václavky, bedly a další známé druhy. Úroda je výborná. Houbaři nám hlásí i úlovky z pražských parků a lesů. Například v Klánovickém lese sbírají všechny druhy. Před čtrnácti dny nejdřív vyrostla vlna pečárek a bedel. Ty to vlastně odstartovaly. Teď rostou v lesích všechny druhy hub včetně václavek, které ještě před několika dny moc v lesích vidět nebyly. Lidé nám každý den hlásí zajímavé úlovky. Pokud se neochladí podzimní sklizeň skončí až v listopadu,“ řekl naší redakci Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.