foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Chabrybárna, výlov rybníka (19. listopadu 2022)
REPORTÁŽ: PrahaIN.cz v sobotu dopoledne vyrazila do Chabrybárny v Dolních Chabrech, kde se konal historicky druhý výlov tamního rybníka. Byla opravdu zima, páteční sníh stihnul roztát maximálně na předních sklech automobilů a tramvají.
I přesto se na oblíbené místo mnoha Pražanů vydalo několik stovek dospělých s dětmi, kteří přihlíželi výjimečnému okamžiku.
Redakce byla na místě přibližně pět hodin. Samotná akce začala lehce po deváté. Zhruba sedm rybářů se pustilo střemhlav do práce. Sítě se začaly hodně rychle plnit a spolu s nimi i paměť desítek mobilních telefonů v promrzlých rukách účastníků.
Po výlovu číslo jedna nastala krátká pauza, po ní výlov číslo dvě. Na své si přišli všichni. I ti, kteří naposledy drželi v rukách dětskou pytlačku, tedy ohebný a pevný klacek s vlascem bez navijáku…
Chabrybárna mimochodem nabízí čtrnáct druhů ryb. Od kaprů a amurů až po štiky a majestátní sumce.
Jejich prodej byl otevřen kolem jedenácté. Všude to vonělo. Polévka, uzené klobásky, saláty, pomazánky, kapří placky nebo lívance. Zážitek, o jaký v metropoli člověk jen tak nezavadí, obohacený ohřevem v kotlících.
Na vše dohlížel Josef Kalenda, který se spolu s rodinou o místo stará už skoro deset let. Byl to on, kdo nás na výlov pozval. „Postupně bychom chtěli toto unikátní místo rozšířit o podzimní výlovy, lov na dírky, dále pak vytvořit edukativní místo pro dospělé i děti,“ přibližuje velkorysé plány.
Vzhledem k počtu účastníků je jasné, že nejde o utopii.
K vidění krom několika tun ryb bylo i pasování do cechu rybářského. Mladého rybáře dali do rybníka, a ještě ho v mrazu polévali ledovou vodou, přičemž v ruce musel držet kapra. Mrzli jsme za něj. Až při „obřadu“ jsme pochopili, proč si prolil hrdlem rum. A rozhodně nebyl sám.
V Praze bylo ráno kolem nuly, odpoledne stoupla teplota sotva o tři stupně.
Bránu Chabrybárny jsme opustili kolem druhé hodiny, kdy byl program ještě v plném proudu. Končit by se mělo až po setmění...