Šup, šup, radí pražským houbařům mykoložka. Blíží se špatné období

18. 06. 202409:45
Šup, šup, radí pražským houbařům mykoložka. Blíží se špatné období
foto: Bob Asher, PrahaIN.cz/Hřib žlutomasý a holubinky namodralé. Obojí jedlé.

Lesní porosty na území Prahy znal dokonale legendární mykolog Miroslav Smotlacha, vždy upozorňoval, že v nich najdeme všechno, včetně praváků. Měl pravdu, v jeho oblíbené lokalitě, v Čimickém háji, jsme narazili na houby i na spokojené houbaře. „Letošní houbařská sezóna je v plném proudu a rostou dubáci, holubinky, lišky bledé i další známé druhy,“ řekla serveru PrahaIN.cz mykoložka Hana Ševčíková.

Úlovky hub hlásí houbaři ze všech lesů na území Česka. Mykoložka potvrdila, že úroda je vydatná. „Vzhledem k tomu, že vydatně a opakovaně pršelo a zároveň bylo teplo, začaly růst houby, které se normálně objevují až o měsíc později. Roste velké množství pravých hřibů dubových. Těch lidé skutečně nosili plné koše. Všechny druhy jedlých a skvělých holubinek, objevila se kuřátka bledá a další výborné houby. Byli jsme teď několik dní na výjezdu v Bílých Karpatech, a i tady byla velmi slušná úroda. Houby rostou po celém území,“ prozradila Ševčíková redakci.

Houbaři v Čimickém háji. Foto: PrahaIN.cz

Vyrazili jsme proto na inspekci do Čimického háje, který býval oblíbenou lokalitou Miroslava Smotlachy. Stačilo se rozhlédnout, pouhých několik metrů od kraje lesa jsme uviděli krásné exempláře holubinek trávozelených. Fajnšmekři tvrdí, že nejlepší je hodit je na pánev, osolit, okmínovat a servírovat na tenkém krajíci chleba. Chutnají prý jako lískové oříšky. O kus dál u pařezu rostl hřib žlutomasý neboli babka a několik dalších druhů holubinek.

Narazili jsme i na několik klouzků, penízovky, holubinky a na mladé plodnice hadovky smrduté připomínající vejce. Odborníci tvrdí, že patří k nejléčivějším houbám. K vidění bylo i několik kousků špičky travní, která je skvělá do bramboračky. Většinou roste ve velkých kruzích.

Spokojení houbaři

Prošli jsme větší část lesa a dvakrát jsme narazili na skupinku spokojených houbařů, kteří si odnášeli slušný úlovek. Když má houbař štěstí, může na jeden zátah nasbírat půl koše na jednom místě. Na malé pasece rostlo v trávě několik kousků mechovky obecné, která se ještě před půl stoletím prodávala na trzích. Výborná je prý pod maso i do houbových polévek. Naši pozornost upoutalo i několik exemplářů smrtelně jedovaté muchomůrky tygrované, kterou si občas lidé pletou s muchomůrkou růžovkou.

 Mechovka obecnáMechovka obecná. Foto: PrahaIN.cz

Udeří sucha

Houby prý rostou i na dalších místech v Praze. V Klánovickém lese, ve Stromovce, a dokonce prý i na Petříně. Mykoložka ale varuje, že pokud se splní předpověď počasí, houby z lesů zmizí.

„Doporučuji všem houbařům, aby si pospíšili. Houby opravdu rostou. Už teď jsme ale v lese viděli, že začínají mírně osychat, protože je velké teplo. Pokud skutečně udeří 35 stupňová vedra, tak houby zmizí z lesů během několika dní. Proto doporučuji rychlost,“ uzavřela Hana Ševčíková.

Hana Ševčíková je zástupkyní vedoucího v Botanickém oddělení Moravského zemského muzea v Brně, pracuje zde jako mykolog v houbařské poradně a jako výzkumný a vývojový pracovník. Zároveň stojí v čele brněnského Mykologického klubu a patří mezi nejznámější české odborníky v oblasti mykologie.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných