foto: Magistrát hl. m. Prahy (stejně jako snímky v článku)/Náměstek primátora Pavel Vyhnánek kompostér dnes symbolicky pokřtil vhozením prvního kyblíku
FOTO Pražská tržnice uvedla v pátek 5. listopadu do provozu velkoobjemový kompostér. Přemění odpad ze zeleninového trhu, restaurací i venkovních akcí na hnojivo. Jak jsme již psali, organický odpad, který byl dosud z Pražské tržnice týdně svážen v klasických hnědých popelnicích, bude nyní přímo v areálu přeměněn na hodnotný kompost.
Speciální kompostér Rocket pojme stovky litrů organického odpadu týdně ze zeleninového trhu v Hale 22, v budoucnu pak i zbytky jídla a kávy z kaváren a restaurací v areálu, food truckové zóny či jednorázových kulturních akcí, včetně kompostovatelného jednorázového nádobí.
Rocket není žádný drobínek
Stará se o něj Kokoza
Unikátní kompostér nazvaný Rocket je jedním ze dvou na území hlavního města Prahy i celé České republiky. Pražská tržnice jej uvádí do provozu ve spolupráci se společensky prospěšným podnikem Kokoza, který v areálu již třetím rokem sídlí. Obsluhu stroje a odborný dohled zajistí právě Kokoza a její integrační dílna, která zaměstnává osoby se zkušeností s duševním onemocněním. Kompost bude laboratorně otestován a následně oficiálně registrován jako hnojivo. Využití najde při péči o zeleň v areálu Pražské tržnice či v realizacích pražských komunitních zahrad podporovaných Kokozou.
Už je v tržnici, teď jen kousek dozadu...
Zpracování odpadu z restaurací a akcí se začne v zařízení testovat po ukončení první fáze provozu, ve které bude nejprve zpracováván čistě rostlinný odpad z Haly 22. V další fázi provozu je v plánu postupně přidat i kávovou sedlinu z kavárenských provozů v areálu.
Dorazil až z Anglie
Sofistikované kompostovací zařízení Rocket je uzavřená kompostovací technologie, která v nerezové nádobě udržuje potřebnou vlhkost a teplotu. Šroubovice uvnitř zařízení nahrazuje pracné promíchávání a provzdušňování materiálu, což v důsledku zvyšuje rychlost a intenzitu kompostovacího procesu. Kompostér je schopný za rok zpracovat 150 tun bioodpadu, pro Česko ho Kokoza získala z Anglie.
Celý stříbrný, s barevným nápisem
„Po založení Kokozy v roce 2012 jsme se vydali na cestu po Evropě za inspirací. Navštívili jsme i Anglii, kde nás zaujalo řešení kompostování v bytovém domě právě v Rocketu. S nadšením jsme podali výzvu a získali finance z Operačního programu Životní prostředí, abychom toto zařízení mohli přivézt do Čech,” uvádí zakladatelka Kokozy Lucie Matoušková Lankašová. „Hlavní výsadou zařízení Rocket je pak jeho vyšší kapacita, jelikož dokáže pojmout až 215 litrů organického materiálu denně. Za týden může Rocket pojmout přibližně 12 až 15 nádob o objemu 120 litrů,“ uzavírá Matoušková Lankašová.
Už se to nese... Papání pro Rocket
Jen samotní prodejci v Hale 22 produkují více než 1 440 litrů organického odpadu týdně, což je ekvivalent šesti plných klasických hnědých popelnic. A je to stále jen část organického odpadu, který v areálu vzniká.
Psali jsme
V Pražské tržnici přibude novinka. Speciální kompostér. Organický odpad z klasických hnědých popelnic byl z tržnice odvážen jednou týdně. Nový…
Tento odpad bude nyní shromažďován ve spolupráci s trhovci a interně svážen do kompostéru. V další fázi je v plánu kompostovat též kávové zbytky z kaváren v areálu, tedy například z Jatek 78, Burzy #4, Doubleshot kavárny v prostorách Alza.cz nebo z kavárny Kopeček. V poslední fázi provozu má do procesu přibýt i odpad z restaurací, včetně zbytků jídla živočišného původu, a jednorázové kompostovatelné nádobí. V běžném provozu kompostér Rocket vyprodukuje ze zbytků kompost v pravidelném čtrnáctidenním cyklu.
Pro zájemce o téma kompostování budou v areálu pořádány exkurze přímo u Rocketu, kde odbornice a odborníci z Kokozy představí stroj i celý proces podrobněji. Exkurze budou vhodné pro laickou i odbornou veřejnost, školy či firmy.
Teď aby k němu byl snadný přístup, na to jsou tu schůdky
Tak ať nám to tleje!
Na Facebooku Pražské tržnice se dnes, 5. 11., objevil nadšený příspěvek s názvem ´Kompostér Rocket přistál v tržnici!´ Píše se zde mimo jiné: „Od teď bude přeměňovat organický odpad z Haly 22, a do budoucna také gastroodpad z kaváren, restaurací a venkovních akcí na kvalitní kompost přímo v areálu. Z Haly 22 jsme dříve sváželi běžným způsobem několik popelnic bioodpadu týdně, ten především v letních měsících v bezprostředním okolí haly nešířil zrovna líbeznou vůni, a dál pak končil zřejmě ve spalovně. S tím je teď konec. Organický odpad zkompostujeme přímo v areálu, čímž snížíme i jeho ekologickou zátěž. Kompost, který bude stroj produkovat zhruba každých 14 dní, najde využití při péči o zeleň přímo u nás v areálu nebo v pražských komunitních zahradách podporovaných Kokozou.“
Náměstek Vyhnánek s Lucií Matouškovou Lankašovou
„Náměstek primátora Pavel Vyhnánek kompostér dnes symbolicky pokřtil vhozením prvního kyblíku spolu se zakladatelkou Kokozy, Lucií Matouškovou Lankašovou, která jej zalila ´žížalím čajem´,“ končí nadšení ekologové z Pražské tržnice.