U hradu Houska: „Nevaříme, za chvíli budeme končit,“ řekla obsluha osmdesát minut před zavíračkou

03. 10. 202305:29
U hradu Houska: „Nevaříme, za chvíli budeme končit,“ řekla obsluha osmdesát minut před zavíračkou
foto: Marek Jindra, PrahaIN.cz/Nádvoří a hrad Houska

REPORTÁŽ: Letošní teplé zářijové počasí vybízelo k cestám do přírody a za památkami. Naše redakce navštívila poslední neděli hrad Houska, kde jsme si prohlédli místní Peklo. Cestou zpátky jsme se zastavili na jídlo v Ráji.

Hrad Houska leží uprostřed lesů chráněné krajinné oblasti Kokořínsko a provází ho doslova pekelná pověst. Staré příběhy údajně vypráví, že hrad byl zbudován na skále, ze které vedla hluboká průrva končící až v samotném pekle. Bližší popis jeho podoby se však nezachoval, každý návštěvník si tak může ponechat o pekle svou vlastní představu.

Historie hradu

Podle doložených archeologických poznatků byl hrad Houska založen v první polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. na místě původního dřevěného hradiště. V jeho držení se vystřídalo mnoho šlechtických rodů a byl také mnohokrát přestavován.

Jeho moderní historie začíná v roce 1924, kdy ho koupil tehdejší prezident Škodových závodů a po opravě ho využíval jako rodinné sídlo. Za války byl hrad v majetku německé armády a od padesátých let sloužil jako státní archiv. V osmdesátých letech chtěl jeho tehdejší vlastník, jímž byla neratovická chemička, přestavět hrad na lázně.

Po revoluci byl hrad vrácen v restitucích současným majitelům, kteří ho otevřeli v roce 1999 pro veřejnost.

Obnova hradu probíhá postupně

Hradní průvodce se o místní pekelné bráně od začátku výkladu zmiňoval a průběžně chystal návštěvníky na chvíli, kdy budou moci na konci prohlídky nahlédnout do místnosti s pekelníky. Jeho výklad několikrát vzbudil vlnu zájmu provázenou veselým ohlasem.

Během prohlídky hradu, která trvá asi čtyřicet pět minut návštěvníci vystoupají až do druhého podlaží, cestou si prohlédnou vnitřní nádvoří, hradní kapli s malbami z přelomu 13. a 14 století, lovecký salonek, taneční a jídelní sál a několik obytných pokojů, ze kterých ocení výhled na známý hrad Bezděz.

Původní vybavení hradu bylo před jeho vrácením majitelů kompletně odvezeno a prostory vybydleny.

„Dokonce ještě pár let po začátku nového tisíciletí tu byla místa s propadlými stropy, všude díry do zdí. Nezůstalo tady nic, ani klika na dveřích. Opravy probíhají postupně v tempu jedna dvě místnosti každý rok,“ přiblížil návštěvníkům průvodce a hradní kastelán Miroslav Konopásek.

Interiér loveckého salónku  hradu Houska / foto: PrahaIN.cz

Hrad je otevřen od dubna do října, v sezoně každý den mimo pondělí a prohlídky se konají v každou celou hodinu. Dospělé vstupné činí 150 korun, snížené 100 a rodinné pro dva dospělé a dvě děti je za 440 korun.

Letní sezona za moc nestála

Naše redakce absolvovala hradní prohlídku spolu s další necelou padesátkou návštěvníků. Zeptali jsme se kastelána, jak je s jejich počty v letošní sezoně spokojený on sám.

„Dnešní návštěva je dobrá, podobné to bylo i v jarních měsících. Ale v létě moc lidí nechodilo. Je to tak, že jakmile jsou teploty nad třicet stupňů, tak se moc nejezdí. Stejně tak, když prší. A dnů s takovým počasím jsme letos měli hodně,“ vysvětlil naší redakci zdejší kastelán.

Na hradním nádvoří se konají během sezony řemeslné jarmarky, pořádají se zde koncerty a divadelní představení. Hradní kastelán nám prozradil, že poslední zářijový víkend se zde konalo setkání šermířů.

Hradní občerstvení není pro každého

Na hradním nádvoří funguje stánek s občerstvením, které nabízí typický sortiment. K jídlu mají například selskou klobásu na grilu za 98 korun. Pivo stojí 48 a různé druhy kávy 35 korun. Nabídka nealkoholických nápojů zahrnuje točenou malinovku nebo kofolu, podle velikosti buď za 38, nebo za 48 korun. Chlazené limonády v lahvi je možno koupit také za 48 korun.

Občerstvení nabízejí také u okénka se vstupenkami a suvenýry. Mladá žena ve frontě před námi zde reklamovala točenou malinovku.

„Nezlobte se, ale ta malinovka nějak páchne, když tak ochutnejte,“ vracela kelímek obsluze. Ta ochutnala, ale žádný problém nezaznamenala. Slečna obratem dostala nový nápoj, ale kvalita se jí stále nezdála, a tak jí poslali do stánku s tím, ať si řekne v rámci reklamace o další.

Všimli jsme si, že na třetí pokus už bylo všechno v pořádku, ale přesto jsme si raději objednali točenou kofolu.

Pekelný betlém

Na nádvoří před hradem mají na Housce ještě další atrakci, která stojí za vidění. V rámci samostatné prohlídky lze navštívit mechanický pekelný betlém nazývaný Peklem. Je vyřezaný z lipového dřeva a zobrazuje třináct výjevů na motivy Pekla z eposu Božská komedie básníka Dante Alighieriho.

Mechanický pekelný betlém / foto: PrahaIN.cz

Návštěvníci mohou pozorovat přes třicet mechanismů pohybujících se mezi více než devadesáti figurkami. Dílo zobrazující trestání hříšníků je doprovázenou dramatickou hudbou a jako celek působí na diváka silným dojmem. Po dokončení prohlídky jsme už rozuměli tomu, proč jsme mohli při příchodu k expozici slyšet zevnitř dětský pláč.

Prohlídka ojedinělé ukázky řezbářského řemesla na té nejvyšší úrovni stojí 70 korun, otevřeno je zde ve stejných časech jako na hradě. Za pořízení snímků pekelného betlému zde vybírají ještě 20 korun za „fotné“ navíc, ale podle naší zkušenosti se jedná spíše o dobrovolný příspěvek.

Parkoviště bývalo plnější

Na hrad se dá nejlépe dostat autem, stojí na příkré skále a tak je několikakilometrová cesta z údolí určená jen pro zdatné pěší nebo cyklisty. Parkoviště pro návštěvníky hradu stojí na pozemku jejich majitelů, účtují si 50 korun za vozidlo. V neděli po jedné hodině odpoledne jsme tu napočítali necelých šedesát automobilů. Místo k parkování zůstávalo z větší části volné.

„Před covidem jsme tu v sezoně měli dvě stě, tři sta aut denně, někdy i více. Návštěvnost bývala větší, ale myslím si, že za to mohou současné vysoké ceny všeho. Vezměte si, že takový výlet pro čtyřčlennou rodinu vyjde se vstupným, cestou a obědem v restauraci klidně na dva tisíce korun, a to není málo,“ prozradil naší redakci svůj pohled na současný stav muž na parkovišti, který zajišťoval jeho provoz.

Řízek podávaný v restauraci V Ráji / foto: PrahaIN.cz

Jídlo V Ráji jako v ráji

Cestou z hradu do kokořínského údolí jsme dojeli do obce Ráj. Slyšeli jsme již dříve, že se tady dá dobře najíst, tak jsme se rozhodli zastavit.

Jako první jsme narazili na provozovnu s občerstvením nabízejícím kromě klobás za 115 korun také tortilly s vepřovým i hovězím masem za 170 nebo 190 korun či obalovaný květák v ceně 160 korun. Poslední možnost nás docela navnadila.

Z nabídky jsme ale nedostali nic, protože tady zavírali v 17:00 hodin. „Kuchyň už máme zavřenou, budeme za chvíli končit, takže bohužel,“ dozvěděli jsme se od obsluhy.

Bylo 15:40 hodin. V reakci na tuto informaci jsme si vzpomněli na vyobrazení muk, která musí opakovaně podstupovat někteří hříšníci. Tady by si podle nás něco málo za lenost zasloužili.

Nakonec jsme se najedli v doporučované hospodě V Ráji o pár stovek metrů dál. Dali jsme si klasiku v podobě smaženého vepřového řízku za 165 korun s opečeným bramborem za 45 a malým nealko pivem za 35 korun a můžeme prohlásit, že v tomto případě za kvalitu jídla a servis do pekla nikdo nepřijde.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných