-->

Varování: Kapr v kádi nesmí ležet na boku

19. 12. 202217:21
Varování: Kapr v kádi nesmí ležet na boku
foto: Jakub Mračno, PrahaIN.cz/Prodej kaprů

Proti tradičnímu prodeji živých vánočních kaprů každoročně vystupují ochránci zvířat. Vadí jim malé kádě i neprofesionální zabíjení. Někteří prodejci souhlasí. Státní veterinární správa se snaží stánky kontrolovat, výsledky se dlouhodobě zlepšují.

Stánkový prodej živých kaprů před Vánoci má v České republice dlouholetou tradici. Každý z prodejců přitom musí splňovat přísné podmínky prodeje živých ryb v souladu se zákony o ochraně zvířat proti týrání a veterinárním zákonem.

Proti prodeji živých ryb vystupují každoročně ochránci zvířat. Poukazují na neprofesionální zacházení, malé kádě s vodou, zbytečné převozy ryb i neodborné usmrcování.

V lepším případě je ryba umlácena, v horším se dusí v igelitce

„Dnes si lidé mohou koupit živou rybu z malé kádě, kde jsou ryby nacpané jedna na druhé. Když si zákazník rybu vybere, je v tom lepším případě umlácena neproškoleným personálem, v tom horším absolvuje dlouhou cestu domů v igelitce, kdy se po celou dobu cesty dusí,“ uvedl pro PrahaIN.cz Ivo Krajc, PR koordinátor spolku OBRAZ – obránci zvířat.

Lepší to podle něj není ani po příchodu domů. Vana je totiž pro živého kapra také nevhodným prostředím. Řešením navíc není ani vypuštění do volné přírody, protože vyčerpaná ryba už ve volné přírodě nepřežije.

„Dochází k teplotnímu šoku, protože teplota vody ve vaně bývá o dost vyšší. Navíc je voda chlorovaná, a tak poškozuje kůži a nervovou soustavu,“ dodal Ivo Krajc.

Připojují se i obchodníci

Docílit zákazu prodeje živých konzumních ryb se snaží například Organizace Compassion in World Farming ve své petici.

A zapojují se i obchodníci. Na Slovensku nebudou letos živé ryby prodávat pobočky Lidlu, Billy, Tesca, Kauflandu, Kraje a Terna. U nás zakázal prodej před svými prodejnami pouze Lidl.

Samotní chovatelé ryb přitom proti těmto hnutím nic nemají. Podle vyjádření Josefa Kalendy z Kalendovy Chabrybárny v Dolních Chabrech, kde kromě celoročního chovu a prodeje ryb nabízejí právě i vánoční kapry, se ani jim zacházení některých stánkařů nelíbí. Sami se proto snaží jít příkladem a ryby chovat i usmrcovat co nejšetrněji.

Ochránci by se měli zaměřit na vážnější problémy

I přesto se ale ochránci dle jeho názoru zaměřují na nesprávné odvětví. Produkce jídla je v současné době velice náročná a větším problémem je například intenzivní mořský rybolov nebo chov skotu v amazonských pralesích, které jsou kvůli tomu káceny.

„Ochránci zvířat by se měli zaměřit spíše na ostatní živočichy a svou energii věnovat do oblastí, které jsou skutečným problémem. V rybách naopak vidím já osobně budoucnost. Je v nich to, co v žádných jiných potravinách, jsou prokazatelně zdraví prospěšné pro lidský organismus. Co se týče produkce, tak jí lze dělat ekologicky, udržitelně, téměř bez vlivů na životní prostředí, lokálně,“ uzavřel pro PrahaIN.cz Kalenda.

Státní veterinární správa kontroluje welfare i hygienu

Poměry na stáncích každoročně kontroluje Státní veterinární správa (SVP). V rámci kontrol se zaměřuje hlavně na hygienické podmínky prodeje. Kontrolována jsou i pravidla welfare – jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda nejsou kádě přeplňovány.

Každý stánek musí také obsahovat povinnou výbavu v podobě nožů, paličky na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí být lehce čistitelná a dezinfikovatelná a odpad ve formě vnitřností patří do řádně označených nádob.

Výsledky se zlepšují, i tak je ale třeba si dávat pozor

„Z dlouhodobého hlediska se výsledky kontrol zlepšují, což přičítám jak osvětě, tak důslednému dozoru. Pozitivně hodnotím zejména fakt, že zjišťujeme méně případů porušení zásad welfare než v minulosti,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Právě na tyto věci by si měli zákazníci dávat největší pozor. Kapra je dobré vybírat tam, kde je v kádích méně kusů. Samozřejmostí je pak nebrat takového, který plave břichem vzhůru anebo leží na boku. Ti by se v prodeji neměli správně vůbec objevovat. V případě chráněné známky zeměpisného označení, jako například Třeboňský kapr, musí být stánek vybaven i příslušným certifikátem.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných