Zákazníci Albertu řeší zvlhčování balené zeleniny

25. 11. 202409:26
Zákazníci Albertu řeší zvlhčování balené zeleniny
foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Osvěžovaná zelenina v Albertu

Plýtvání potravinami je v posledních letech velké téma. Obchodní řetězce se snaží minimalizovat neprodané zboží, proto většina z nich zavedla různé bedýnky či tašky s jednotlivými kusy zeleniny a ovocem za pár korun, které by se jinak vyhodily. Ve velkém proti plýtvání bojuje například Albert.

Kromě již zmíněných bedýnek peče například oblíbený banánový chléb z přezrálých banánů, neprodané jídlo dává do potravinových bank. To, kterému se blíží datum spotřeby, zlevňuje i v rámci kampaně „Pomozte nám neplýtvat“ o třicet procent, před koncem otevírací doby také zlevňuje nebalené pečivo.

Zlevněné zboží je mezi lidmi velmi oblíbené, sami jsme byli několikrát svědky, jak zmizí okamžitě poté, co ho zaměstnanci do regálu dají. A nejde jen o pečivo, oblíbené jsou všechny zlevněné potraviny. Velký zájem je například o maso, jak nám potvrdila obsluha v hypermarketu na Zličíně.

„Lidé zlevněné maso nakupují ve velkém, na ceně je to znát, masu nic není. Zákazníci ho většinou spotřebují ten den, nebo ho dají do mrazáku,“ sdělila nám zaměstnankyně. Když jsme se ptali, zda se na zlevněné maso objevují stížnosti, odpověděla, že se to stává, ale není to časté.

Suchá pára na balené okurky

Stačí prý, aby se plastový obal protrhl, a maso se rychleji zkazí. To samozřejmě neplatí jen pro to zlevněné, ale pro každé v plastových vaničkách.

Další technologií, kterou Albert proti plýtvání využívá, je suchá pára. Ta je využívána v úseku ovoce a zeleniny a má pomoci s co nejdelší čerstvostí.

A právě kvůli ní se na naší redakci obrátil čtenář. Suchá pára totiž zvlhčuje i balenou zeleninu. „Když pominu to, že je dnes již téměř každá zelenina zabalená do naprosto zbytečného plastu, tak nechápu, proč v Albertu osvěžují právě balenou zeleninu. Pohled na okurky, rajčata a papriky, které jsou v plastu, a osvěžuje je pára, mě pobavil. Na dotaz mi v obchodě nebyli schopni odpovědět, zkuste se zeptat vy,“ napsal nám čtenář.

Jenže podle Albertu má suchá pára výhody i pro balenou zeleninu. Řetězec také potvrdil, že zákazníci se na podobný dotaz ptají často.

Boj proti plýtvání jako základní pilíř strategie udržitelnosti

„Systém suché páry přináší významné výhody pro nebalenou i balenou zeleninu a ovoce. V první řadě pomáhá udržovat optimální vlhkost, čímž zabraňuje vysychání a prodlužuje trvanlivost produktů. U volné produkce snižuje ztráty na váze zpomalením odpařování vody a pomáhá tak zachovávat čerstvost a kvalitu. Zároveň vytváří příjemné prostředí v sekci ovoce a zeleniny,“ uvedl pro PrahaIN.cz Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Ten také zmínil, že se zákazníci právě na balené produkty v souvislosti se suchou párou často ptají.

„I u těch má systém suché páry význam, protože přispívá k regulaci teploty a vytváří chladnější mikroklima, které také zpomaluje ztrátu vlhkosti přes perforace v obalech,“ dodává Mareček.

Již dříve nám Albert potvrdil, že boj proti plýtvání patří mezi základní pilíře strategie udržitelnosti. Pro letošní rok se zavázal, že daruje do potravinových bank minimální 3,8 tuny jídla a do příštího roku vstoupí s plánem, že sníží potravinový odpad o 65 procent oproti roku 2016.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných