Židé se připravují na svátek Pesach, připomínají si útěk z otroctví v Egyptě

01. 04. 202320:01
Židé se připravují na svátek Pesach, připomínají si útěk z otroctví v Egyptě
foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Staronová synagoga

Každý rok během měsíce března míří do Pražské židovské obce mimořádné zásilky z Izraele. Přivážejí zásoby slavného nekvašeného chleba, známého pod názvem macesy. Jde o neklamné znamení, že se blíží jeden z nejdůležitějších židovských svátků. „Během svátku Pesach si připomínáme útěk našich předků z otroctví v Egyptě, kdy se Židé stali svobodným národem,“ řekl redakci PrahaIN.cz vrchní pražský rabín David Peter.

V židovských domácnostech v předvečer svátku probíhá pečlivý úklid. V příbytcích se nesmí nacházet nic, co prošlo kvasem, včetně chleba a pečiva. Tradiční macesy vyrobené z pšeničné mouky a vody nahrazují klasický chleba sedm dní, po celou dobu svátku.

„Macesy jsou pro nás symbolem útěku z Egypta. Nebyl čas nechat vykvasit chlebové těsto, a tak se z nekvašeného těsta narychlo udělali placky, aby se lidé najedli.

Je to symbol, který nám připomíná naše hodnoty a naši víru v Boha. A samozřejmě i odchod z egyptského otroctví jako významnou událost z našich dějin.

Skutečným národem se ale naši předci stali až po dalších dvou letech, když jim pod horou Sion byly darovány dvě kamenné desky s Desaterem, které Mojžíš dostal na vrcholu Sionu od našeho Boha pro svůj lid. Teprve od tohoto okamžiku jsou Židé jednotný národ Izraele,“ vysvětlil vrchní rabín pro redakci PrahaIN.cz.

Tradice

Na letošní rok vychází začátek svátku Pesach podle židovského kalendáře na středu 5. března roku 5783.

Po sváteční bohoslužbě bude následovat pesachový seder (večeře).

Během sederu se konzumují symbolická jídla a jsou předčítány texty z Pesachové Hagady. Hlavní myšlenkou je připomenout si velmi významnou událost z historie židovského národa. 

Maces se tradičně vyrábí z pšeničné mouky a vody. Do těsta se nepřidávají žádné přísady, jako jsou tuky, sůl nebo cukr a jde o nejstarší nekynutý chléb. Maces se konzumuje jako příloha k jídlům a salátům. Stejně jako klasický chleba nebo pečivo.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných